01 December, 2016

Koje blagodati nam donosi zakon za strance o obaveznom posjedovanju 150 KM novčane vrijednosti po svakom planiranom danu boravka u BiH?

U članku na Vijesti.ba čitam da stranac po svakom danu namjerenog boravka u BiH mora posjedovati vrijednost od minimalno 150 KM. Citat: “Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovini, u skladu sa Zakonom o strancima. Odlukom je definirano da stranac prilikom ulaska u BiH u 2017. godini mora raspolagati sa 150 KM ili protivvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti za svaki dan namjeravanog boravka u BiH.”


Da banalno ispitamo malo tu stvar. Ja na granici mogu reći da namjeravam ostati samo jedan dan i uz sebe priložiti dokaz o posjedovanju 150 KM novčane vrijednosti, a ostao sam 14 dana jer sam se super provodio. Istina, surfajući po kaučima i jedući pite kod svojih gostoljubivih prijatelja Bosanaca i Hercegovaca, onih 150KM vrijednosti nikako nisam trošio, tako da sam sve to vrijeme ostao uredan po zakonu.

Šta sad gospodo uhljebnici? Osim u slučaju ako ćete me po izlasku iz zemlje možda kazniti zato što sam obećao ostati jedan dan a ostao sam 14 dana, ili/i što na tih neplaniranih dodatnih 13 dana nisam unaprijed priložio dokaz o posjedovanju dodatnih 1950 KM (koliko iznosi cifra za 13 dana), očigledno da vam smicalica od 150 KM nije dovoljna da biste vi pomoću nje trljali ruke. Sa obzirom na vašu $tvarnu namjeru, daleko mudrije rješenje bi vam bilo da utjerujete pravilo da posjetioci toliko novca svaki dan moraju potrošiti, sa dodatnom klauzulom da proizvodi i usluge moraju biti domaće bh radinosti, sve to dokazujući uz uredno priložene račune po izlasku iz veledrž. vukojebine Bosne.

Sa obzirom da je ovaj zakon došao na prijedlog Ministarstva sigurnosti, dobija se utisak da ova legislativa ima zadatak pospješivanje sigurnosti stranaca u BiH. Što više para u džepu, to je čovjek manja meta raznih oportunista kao što su džeparoši, taksisti, otmičari, itd., ima smisla! Ili možda da se spriječe siromašni problematici, izbjeglice, migranti od ulaska u državu i tako spasi naš darežljivi socijalni sistem od kolapsa. Vašu okrutnu poruku nesretnom šljamu svijeta da Bosna i Hercegovina ne prima takve najbolje svakako možete jednostavno opravdati izgovorom kako je slična politika norma u nekim drugim državama. Malo čudna namjera, pošto smo većinom i sami takvi siromašni nesretnici.

A ima li prosječan Bosanac i Hercegovac 150 KM svaki dan u svom džepu? Jedva da na sebi ima dovoljno mesa da ga pas lutalica ima za šta ugristi. I ostat ćemo takav šljam od kosti i kože, sudbina potpomognuta katastrofalnim državnim mjerama poput ove. Ovakvim direktnim poticajima za nedolaženje stranaca u Bosnu i Hercegovinu ne samo da ne podižete razinu nekakve njihove sigurnosti, već i zatirete turizam, gušite svakodnevnu trgovinu sa kupcima iz susjednih zemalja, odagnavate međunarodnu biznis kooperaciju, otežavate kulturološke razmjene među ljudima, i šta sve još ne... A takođe ćete time osiromašiti i budžet koji ovim činom zapravo posrednim putem žudno pokušavate napumpati.

No comments:

Post a Comment